Ze zijn weer thuis: het team van drie vrijwilligers van Puur Foundation dat in Gambia het ziekenhuis bezocht dat we nu al vijf jaar ondersteunen. Twee weken werkten Ellen en Mieke Plaschek (schoonzussen) en Bé Kerkhof mee in de kliniek, ze gaven zeven verschillende trainingen en adviseerden de directie en medewerkers in de verdere ontwikkeling van veilig en respectvol moederschap in Gambia.

In de kraamkliniek, die afgelopen jaar volledig herbouwd is, is Puur Foundation zichtbaar aanwezig. Overal zie je hulpmiddelen zoals medicijnkarren, sterilisatieapparatuur en laboratoriumapparatuur dat door Puur Foundation is geschonken. Ellen, die tijdens haar bezoek acht bevallingen begeleidde, kon goed gebruik maken van de kraammiddelen die door zoveel moeders uit ons netwerk zijn geschonken. Door de machtswisseling in Gambia, heeft de kliniek het zwaar te verduren gehad. Het ziekenhuis in hoofdstad Banjul was tijdens de machtsoverdracht tijdelijk gesloten en patiënten werden verwezen naar Serekunda. Dat was een grote aanslag op alle voorraden. Tijdens het bezoek arriveerde er weer een container van Puur Foundation met materialen. Ook in het nieuwe gebouw blijven deze broodnodig.

Rural areas

Om een breder beeld te krijgen van de verloskundige zorg in Gambia bezocht het team verschillende klinieken en gezondheidscentra in het achterland van Gambia, de zogenaamde rural areas. Daar is de situatie vaak echt schrijnend te noemen. Ook de keerzijde van alle goedbedoelde westerse hulp werd soms pijnlijk zichtbaar. “Mensen denken wel eens dat alles opgestuurd kan worden. We zagen bergen met rollators en rolstoelen, ongebruikt onder het zand en stof. In gebieden waar er alleen maar zandwegen en kapotte straten zijn, kun je niet veel beginnen met een rollator of rolstoel. Nu creëren ze alleen maar een afvalberg,” zegt Bé Kerkhof. “Het is niet voor niets dat we heel kritisch zijn in wat we opsturen.” Het bezoek maakte ook de voorsprong zichtbaar die het Jammeh Foundation Hospital heeft. Het is goed te begrijpen dat vrouwen graag in het JFPH komen om te bevallen.