15 maart 2018

Begin deze maand is er weer een team van Puur Foundation naar Gambia geweest. Bijna twee weken hebben Anjo en Anke uit Rijnstate Ziekenhuis, Mandy van Verloskundigen Praktijk Wijchen en Ellen van PUUR Vroedvrouwen doorgebracht in het Bundung Maternity and Childcare Hospital. Meewerken en kennis overdragen aan de collega’s in Gambia waren de belangrijkste doelstellingen.

Op de verloskamer heeft het team een resuscitatietafel laten installeren. Met een kleine ceremonie onthulden Ellen en hoofd Verloskamers Amie Njie de zo broodnodige plek waarop pasgeborenen indien nodig extra zuurstof kunnen krijgen. Dankzij donaties van o.a. VIVISOL Nederland B.V., de vader van Eelke Berendsen, de Verloskunde Academie Groningen AVAG en dankzij de inzamelactie van Anke en Anjo konden we deze werkplek laten bouwen, inrichten en voorzien van de juiste apparatuur.

Ook zijn er weer diverse trainingen gegeven. Zo deden er ongeveer 20 medewerkers deden mee aan de training van Ellen en Mandy over logistiek op de verloskamer en infectiepreventie. Vooral hoofden van de afdeling die de geleerde weer door moeten geven aan hun collega’s. Vroedvrouwen Ellen en Mandy waren heel enthousiast: ‘we werken hier veel met het ‘train de trainer’ principe’, vertelt Ellen. ‘Dat werkt goed, het is voor ons onmogelijk om iedereen te trainen. Bewustzijn vergroten is een belangrijk doel, maar ook zijn we heel praktisch bezig: hoe implementeren we dit? Iedereen kon met veel huiswerk onder de arm de training verlaten’.

Voldaan en vol met verhalen, energie en emoties, zijn de dames weer terug in Nederland. Met de volstrekte overtuiging: volgend jaar komen we terug!